Tuesday, December 21, 2004

A backflash backlash

En artikel publicerad på www.workingpsychology.com frågar sig huruvida Michael Moore hjälpte Bush till seger ytterligare en gång. Minns hans stöd till Nader år 2000...
Michael Moore främsta vapen 2004 var filmen Fahrenheit 9/11 . Det är den som undersöks och då speciellt om den uppfyller de tre kriterier som sägs kunna vara komponenter i en "lyckad" backlash.

1. Was Fahrenheit 9/11 Seen as Inappropriate or Extreme?

Socialvetenskapliga undersökningar har visat att extrema budskap tenderar att skapa en bumerangeffekt.
Typ påståenden som att den här bloggen suger mest av alla. Men, men, smaken är som opinionen...delad. Vänstern tyckte inte filmen var extrem. Det tyckte högern, dvs de kristna vapenviftarna i Nebraska.

2. Was Fahrenheit 9/11 Recognized as an Attempt to Manipulate Opinion?

Det ansåg stora delar av både högern o vänstern...men ! Människor skiljer på bra och dålig propaganda. Håller man med om budskapet så blir det humor och i motsatta lägret (Nebraska) så blev de vansinniga.
Vissa leftys ansåg dock att det hela visst var på sitt vis briljant och bra men klumpigt och övertydligt vilket gjorde Fahrenheit 9/11 till en stor fet måltavla, tacksam att skjuta på. Ett annat problem sägs vara att övertydlig ensidig argumentation inbjuder till reaktionsbildning. Filmen rent ut sagt provocerar fram en motreaktion.
Punkt 1 och 2 leder osökt till punkt 3 vlken är den som sägs ha utgjort den största fördelen för Dubya.


3. Did Fahrenheit 9/11 Energize the Opposition?

Artikelförfattaren vill slå vad om att visst var det så! Han heter Dr. Kelton Rhoads om någon undrar. (Rätt fånigt namn väl? För tankarna till Dr Kellogs. Eller värre.) Hur som, i fysik och i politik så har varje aktion en reaktion. Det som ser ut som en lyckad attack för den ena sidan kan vändas och omformas av den andra sidan. (exempel: Moveon.org:s reklam med Bush=Hitler användes senare i republikanernas annonser)
Högern kunde nu ännu mer framgångsrikt skrämmas med "hata-amerika-vänstern" och "the moore-crowd" och "vänsterelitistiska hollywood". Detta motiverade ett stort antal vapenviftande fundamentalistiska kristna att gå och rösta mot Moore (typ).

Sammanfattningsvis. Fahrenheit 9/11 var för extrem, ensidig och manpulativ vilket gjorde att den exploderade med fläsk o allt rakt i Moores anlete.

No comments: